Toranj Strojarska

Tipologija
Hibridno, Stanovanje
Lokacija
Zagreb
Godina
2011.
Veličina
10500 m2
Investitor
Zbor prebendara prvostolne crkve zagrebačke
Status
otkup - arh.urb. natječaj
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Mladena Ahmetović, Ivana Antičić, Marina Brletić, Martina Kapuđija
Download
factsheet

Novi poslovno stambeni kompleks u Strojarskoj ulici nalazi se na izuzetno dobro infrastrukturno opremljenoj i prometno povezanoj lokaciji u Zagrebu. Smješten je iza autobusnog kolodvora, nedaleko željezničkog kolodvora, u blizini jedne od glavnih gradskih avenija – Ulice grada Vukovara, a preko puta budućeg potencijalno atraktivnog susjedstva – kompleksa TŽV Gredelj.

Za očekivati je da će se prostor Gredelja transformirati iz područja nekadašnje industrije u prostor sličnih tipoloških karakteristika i visina kao i prostor Strojarske, te sa komplementranim sadržajima. Pojektom se istražuje implementacija i reintepretacija bloka, kombinacijom visokih i niskih dijelova kompleksa za postizanje maksimalne površine programa i kvalitetne gustoće svih prostora te fleksibilnošću u faznosti gradnje i potencijalnom mogućem formiranju više parcela.

Kompleks je zamišljen kao cjelina koja se sastoji od dva objekta – tornja i bloka. Južni dio obuhvata zauzima blok promjenjive visine koji unutar sebe formira pješački trg. Promjenjiva visina bloka rezultat je stvaranja umjetne topografije krova bloka koja postaje javna pješačka ozelenjena površina.

Rezultati natječaja kazete mješovite namjene uz Strojarsku ulicu

otkup za NOP Studio

 

Društvo arhitekata Zagreba

Blok je organiziran jednostavnim središnjim koridorskim sustavom, ali sa različitim namjenama i programima koji se izmjenjuju kako se blok postupno odiže od tla. Na sjevernom dijelu obuhvata nalazi se visoka građevina tornja poslovne i smještajne namjene. Zona prizemlja, prve nadzemne i podrumske etaže su projektirane sa javnim sadržajima i ugostiteljskim lokalima kako bi se naglasio metropolitanski karakter i mjerilo cijelog kompleksa. Planirana korporativna gustoća komplementira se javnim prostorom trga i  zelenog krova.

Slični projekti - Hibridno/Stanovanje

Kuća za odmor Lugarski Breg

Lugarski Breg, Dubravica | 2023 | 300m2

Market Centar - stambeno-poslovna zgrada

Zaprešić, Tržna ulica | 2023 | 4200m2

Projekt 6V

Zagreb, Šestinski vijenac | 2022 | 1200m2

Kuća za odmor Barat

Barat, Kanfanar | 2022 | 300m2