Cret Dubravica - platforma za promatranje biljaka

Tipologija
Turizam, Javni prostor
Lokacija
Dubravica
Godina
2019.
Veličina
35 m2
Investitor
Općina Dubravica
Status
izvedeno
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Robert Bodiš
Fotograf
Bosnić i Dorotić
Download
factsheet
  • 0.3 28.0 mm 11.0 100
  • 1/210 4.7 mm 2.2 100
  • 1/60 50.0 mm 7.1 100
View more photos of our projects on Flickr

Platforma za promatranje biljaka nalazi se u sklopu Botaničkog posebnog rezervata Dubravica na kojem se nalazi vrijedno stanište cretnih biljaka. Cretovi su posebna vodena staništa u kojima raste specifična vegetacija cretnih biljaka. Područje creta je pod posebnom zaštitom i nalazi se u šumi Dubrava kod Dubravice. Cretovi u Hrvatskoj su rijetki, a uvjetovani su osobitim stanišnim prilikama kao što su niske temperature i velika količina vlage, za što su cretne biljke evolucijom razvile posebne prilagodbe. Cret je jedno od posljednjih nalazišta okruglolisne rosike (Drosera rotundifolia) u Hrvatskoj.  Okruglolisna rosika je kritično ugrožena vrsta i zaštićena biljka mesožderka. Kako iz tla biljka ne može dobiti sve potrebne hranjive tvari, rosika ostatak nadoknađuje hvatanjem kukaca. Ime joj potječe od sitnih prozirnih kapljica što ih biljka izlučuje na listovima, a podsjećaju na rosu (Drosera potječe od grčke riječi drosos – rosa). Okruglolisna rosika kao endemska biljka nalazi se na grbu Općine Dubravica. Ima ljekovita svojstva, nema miris, gorkog je okusa i liječi bolesti dišnog sustava.

Platforme su nužne za označavanje i zaštitu prirodnih staništa i očuvanje endemske vegetacije u Hrvatskoj. Platformom se omogućava siguran pristup i promatranje cretnog bilja bez ugrožavanja staništa.

Projekt karakterizira diskretno oblikovanje i upotreba drvenog materijala koji ima poveznicu s prirodom i tradicionalnom gradnjom. Korištenjem crnog paljenog japanskom drveta metodom Shou sugi ban osigurava trajnost i otpornost drvene građe.

Nova platforma djelomično je natkrivena pa je osigurana i zaštita od sunca. U kombinaciji s crnim drvetom korištene su zrcalne metalne trake na stražnjoj strani nadstrešnice koje imaju funkciju mimikrije platforme reflektiranjem prirodnog okoliša.

Slični projekti - Turizam/Javni prostor

Kuća za odmor Barat

Barat, Kanfanar | 2022 | 300m2

ELEN leaf punionica

Zagreb | 2016 | 50m2

Zagorje Gastro Centar

Sveti Križ Začretje | 2016 | 70m2