Centar za posjetitelje SDŽ

Tipologija
Turizam
Lokacija
Dugopolje
Godina
2015.
Veličina
600 m2
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Kristina Martinec, Goran Mraović, Darija Turina
Download
factsheet

Centar za posjetitelje novi je atraktor smješten u Dugopolju, na ulazu u Splitsko-Dalmatinsku županiju. Unutar centra predviđeno je predstavljanje svih atrakcija Splitsko-Dalmatinsko županije omogućujući novo iskustvo multimedijalnog doživljaja najznačajnijih lokaliteta. 

Centar za posjetitelje SDŽ  nalazi se na ključnoj lokaciji u Dugopolju, u neposrednoj blizini izlaza s autoceste, okružen recentno izgrađenim poslovnim objektima i smješten uz stadion Dugopolje. Prostori su podijeljeni prema funkcionalnim cjelinama koje formiraju prostorne sklopove multimedijalnog centra, restorana i caffe bara, te sustava kioska.  

Program određen ugostiteljskim i multimedijalnim sadržajima malih je prostornih zahtjeva te je prepoznat kao dovoljno neutralan da bi omogućio stvaranje nove arhitektonske forme kao prepoznatljivog atraktora - znaka u prostoru određenog generičkim kontekstom poslovnih objekata. Značajan napor posvećen je stvaranju prepoznatljivog objekta koji bi trebao postati nova turistička stanica na ulazu u prostor Splitsko-dalmatinske županije. U kompoziciji pravilnih kubusa različitih dimenzija mjerilo gotovo da nestaje. Pravilni raster unutar kojeg su postavljeni kubusi uspostavlja dinamičan odnos sa parcelom trokutastog oblika, ali i okolnom izgradnjom većeg mjerila.

Cjelina definirana kompozicijom kubusa sa različitim prostornim međuodnosima otkriva zanimljive vizure istovremeno stvarajući mediteranske zasjenjene ambijente za boravak kakvih u kontekstu hala Dugopolja kronično nedostaje. 

 

Koncept omogućuje optimalno dimenzioniranje pojedinih cjelina i modularno projektiranje čime se izbjegava gradnja veće masivne građevine. Arhetipski element kocke, prisutan i u prepoznatljivom vizualnom identitetu Hrvatske, dosljedno se interpretira kroz različite dimenzije, konstrukcije i fenomene u jednakom materijalu. Predložena je materijalizacija cijelog centra u bijelom betonu kao suvremena interpretacija mediteranskog kamena.

Slični projekti - Turizam

Kuća za odmor Barat

Barat, Kanfanar | 2022 | 300m2

Zagorje Gastro Centar

Sveti Križ Začretje | 2016 | 70m2