XII gimnazija i klizalište

Tipologija
Edukacija, Sport
Lokacija
Zagreb
Godina
2013.
Veličina
15100 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Goran Mraović, Kristina Martinec, Darija Turina, Iva Dubovečak
Download
factsheet

Kompleks gimnazije i klizališta koncipiran je prvenstveno kako bi se mogao izvoditi fazno, pa je tako moguće predvidjeti fazno izvođenje objekta gimnazije, sportske dvorane i klizališta. Iako su projektirani kao odvojeni objekti koji se mogu izvoditi u fazama sklop čini jedinstvenu arhitektonsko urbanističku kompoziciju. Svi objekti su oblikovani i koncipirani na sličan i dosljedan način te nose zajedničke identitetske poveznice. Volumeni su projektirani longitudinalno sa podjelom na servisne i glavne prostore. Izduženost zgrada omogućuje racionalan i praktičan koridorski sustav nizanja prostora i funkcionalnih grupa. Istovremeno formalna prepoznatljivost je osigurana jednakom materijalizacijom pročelja, ali i oblikovnim pristupom.

Fasade klizališta, škole i školske dvorane karakterizira upotreba sličnih oblikovnih elemenata i materijala. Baza objekata predviđena je od prefabriciranog pigmentiranog betona koji sadrži perforacije. Više etaže su ostakljene sa panelima od isteg metala koji imaju ulogu zasjenjenja prostora. Posebna pažnja posvećena je projektiranju vanjskih prostora gimnazije i klizališta te mogućnosti njihovog korištenja. 

Poprečni pješački putevi projektirani su tako da preko parcele povezuju nasuprotne ulice koje unutar svojeg koridora sadrže pješačke staze te ujedno povezuju različite sadržaje na parceli. Središnji trg spaja Međugorsku ulicu i novoplaniranu ulicu Leopolda Mandića, a formirana je i podignuta šetnica kroz volumen gimnazije koja spaja školski trg i sportske terene. Ujedno omogućuje izravan pristup i u društvene prostore škole: pvn, knjižnicu i učenički klub.

Šetnica pruža dodatni vanjski prostor škole za odmor i rad na otvoreno, a na nivou južnih tribina klizališta omogućuje i dodatni pristup trodjelnoj dvorani s gornje strane teleskopskih tribina. Tako nastaje maksimalno križanje pravaca kretanje te mjesto susreta, druženja i odmora.

Slični projekti - Edukacija/Sport

Sportska dvorana Račice

Račice, Vodice | 2020 | 2500m2

Dječji vrtić Brezovica

Zagreb | 2020 | 2137m2

Bazen Dubrava

Zagreb | 2019 | 5000m2