Spomenik domovini

Tipologija
Javni prostor
Lokacija
Zagreb
Godina
2016.
Veličina
1200 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Rea Vidović, Sanda Moharić, Robert Bodiš, Cvijeta Franka Škarić
Download
factsheet

Umjetničko rješenje Spomenika domovini ostvareno je arhitektoničnim pristupom u oblikovanju spomenika i materijala te integraciji u javni gradski prostor. Spomenik je smješten centralno na gradskoj osi Avenije Većeslava Holjevca iz koje se može iščitavati razvoj identiteta grada.

Pješačka traka postavljena u središtu obuhvata  baza je spomenika kao i poveznica pješačkog poteza u smjeru sjever-jug. Dimenzije i forma spomenika teže pomirenju mjerila čovjeka i velikog mjerila same lokacije.

Profili okvira su od crnog željeza kvadratičnog presjeka kojim se želi postići dojam neutralne arhitektonske linearne mreže  koja služi za osnovnu artikulaciju prostora i volumena. Puni volumeni izvode se od ploča cortena otpornog na atmosferske utjecaje, dok je šetnica formirana od rastera pločastih kortenskih rešetki.

Unutar skulpturalne kompozicije moguće je prolaženje i zadržavanje, čime je stvoren novi javni prostor koji pruža mogućnost  meditativnog okvira za posjetitelje i prolaznike.

 

Prazni okviri koji se dižu u visinu osvjetljeni su difuznom svjetlošću odozdo. Oni izranjaju iz svjetlosti, koja ih postupno otkriva, oblikuje i ocrtava njihove obrise. S donje strane pojedinih volumena svjetlost LED panela pada prema tlu i ambijentalno osvjetljava javni prostor unutar i oko skulpturalne kompozicije.

Na taj način se prilikom obilježavanja obljetnica omogućuju svijetlosno-umjetnički scenariji u kojima svijetlost oživljava volumene i ulazi u dijalog s bojom plohe kortena, te je čini promjenjivom, intenzivnijom i živom.

Međuigra plohe i svjetlosti simbolički dočarava toplinu plamena, ili boju i strukturu zemlje i tla, naglašavajući patinu. Spomenik se svjetlošću nenametljivo otvara prema okolini, poziva i usmjerava k sebi, zadržavajući smirnenu i dostojanstvenu prisutnost i u tami.

Slični projekti - Javni prostor

ELEN leaf punionica

Zagreb | 2016 | 50m2

Obalni pojas Baške

Baška, Krk | 2015 | 33500m2

Centar Podgore

Podgora | 2012 | 12500m2