Obrtnička škola i sportska dvorana Sisak

Tipologija
Edukacija, Sport
Lokacija
Sisak
Godina
2004.
Veličina
7600 m2
Investitor
Grad Sisak
Status
2. nagrada - arh.urb. natječaj
Autori
Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić, Maja Furlan Zimmermann, Ivan Galić
Download
factsheet

Nova obrtnička škola koncipirana je tako da naglasi specifičnost objedinjavanja klasične teorijsku edukacije sa prostorima prakse – radionica. Istovremeno potrebno je osigurati nesmeteno funkcioniranje ta dva sklopa kao i administrativnog dijela škole. Škola je podijeljena u dvije oblikovne i tipološke zone; dvokatna zona s učionicama i uredima uobičajene visine prostorija, te zona PVN-a, knjižnice, blagovanja i radionica koja je prizemna ali značajno većom svijetle visine. Spoj te dvije zone naglašen je složenim presjekom te djemično deniveliran tribinama za sjedenje, stubištima i pratećim prostorima. Bez obzira na jasnu funkcinalnu podjelu, to je prostor koji nudi niz mogućnosti za integraciju kompletnog nastavnog prostora.

Nova školska dvorana će imati raznoliko korištenje, ne samo u školske svrhe nego i kao nova gradska dvorana. Zbog toga je dvorana odvojena od škole kao zasebni volumen koji može funkcionirati potpuno neovisno. Zbog velikog broja traženih sjedećih mjesta (3000 gledatelja) kao i svjetlom visinom borilišta (12m) izrasta u volumen koji je u odnosu na školu dominantan svojim gabaritima. Kako bi se barem djelomično smanjio taj dojam, igralište i svi servisi dvorane su ukopani. Na prvi kat se smješta drugi prsten tribina,  uprava, prostor više namjena i dvorana za korektivnu gimnastiku i borilačke sportove sa zasebnim svlačionicama i spremištem.

Kao rezultat, prizemlje se potpuno oslobađa za ulazni prostor i pristup tribinama. Ophod iz kojeg se pune tribine je u direktnom kontaktu sa vanjskim prostorom i moguće ga je koristiti za razne namjene; izložbe, sajmovi, natjecanja u raznim igrama ili sportovima koji zahtijevaju manji prostor. Kako bi se i u takvim slučajevima osiguralo nesmetano i neovisno korištenje igrališta u sportske ili neke druge svrhe, između prstena u prizemlju i samih tribina postavljena je dodatna staklena opna uz koju su drveni paneli koji služe, osim za potpuno vizualno odjeljivanje igrališta od ulaznog prostora, i kao brisoleji kojima se kontrolira ulazak i smjer svjetla u dvorani.

Slični projekti - Edukacija/Sport

Sportska dvorana Račice

Račice, Vodice | 2020 | 2500m2

Dječji vrtić Brezovica

Zagreb | 2020 | 2137m2

Bazen Dubrava

Zagreb | 2019 | 5000m2