Stanica 50

Tipologija
Interijer
Lokacija
Zagreb
Godina
2018.
Veličina
150 m2
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Robert Bodiš, Rea Vidović, Hrvoje Končar, Iva Erak, Jurana Hraste, Sanda Moharić
Download
factsheet

Koncept rješenja huba za studente Stanica 50 zasniva se na principu modularnosti, fleksibilnosti i brze transformacije prostora. Polazna ideja je omogućavanje velikog broja scenarija korištenja prostora, zahvaljujući uporabi jednostavnih modularnih elemenata radi maksimaliziranja mogućnosti prilagođavanja različitim tipovima interijera i nepoznatom prostoru. Modularni elementi projektirani su kao jednostavni geometrijski oblici koji u međusobnim kombinacijama slaganja podržavaju velik broj pretpostavljenih i mogućih načina uporabe prostora. Nužno je bilo ostvariti preduvjet za brzu transformaciju prostornih odnosa, jednostavnu manipulaciju elementima i što racionalniji način pospremanja i odlaganja mobilijara.

Interijer je zoniranjem organiziran je u tri glavne zone, definirane bojama grafičkog standarda brenda: Crveni krug: žarišna točka koja svojom pozicijom i veličinom određuje ritam svih ostalih prostornih međuodnosa. Zelena zona: smještena je rubno, te se po potrebi odvaja od modaliteta središnjeg prostora ili ga nadopunjuje. Višenamjenski prostor - preostali prostor svjetlosive je, odnosno srebrne boje, te podržava različite organizacije modularnih elemenata. 

Fleksibilna interijerska organizacija omogućava mnoge i raznolike modalitete upotrebe: od individualnog učenja i grupnog rada, radionica (workshopova), postava izložbi, javnih čitanja ipredavanja, debatnih okruglih stolova i sastanaka, do multimedijalnih instalacija, umjetničkih performansa i projekcija u kojima se elementi namještaja transformiraju u tribinu usmjerenu upravcu platna, izvođača ili govornika.

Namještaj je projektiran kao 3 tipa modularnih elementa, koji se u svojim različitimkombinacijama slaganja mogu koristiti za različite namjene i biti prilagođeni budućimnepoznatim prostorima.S obzirom da inicijativa hubova za studente pretpostavlja integraciju u postojeće prostore iprilagodbu svim njihovim raznolikostima i karakteristikama, nužno je bilo osmisliti elementkoji je svestran i jednostavan za korištenje.

S obzirom da idejno rješenje mora sadržavati iodređenu dimenziju vizualne komunikacije koja prenosi ideje suvremenosti,transformabilnosti i kreativnosti, namještaj je projektiran tako da posjeduje prepoznatljivvizualni identitet karakterističan za potrebe „Stanice 50“.

Slični projekti - Interijer

Zagorje Gastro Centar

Sveti Križ Začretje | 2016 | 70m2

Stan MM

Zagreb | 2016 | 65m2

Frumentum

Zagreb | 2014 | 25m2

Coolen shop

Zagreb | 2008 | 35m2