Kuće u nizu Grmoščica

Tipologija
Stanovanje
Lokacija
Zagreb
Godina
2021.
Veličina
800 m2
Investitor
privatni
Status
Glavni projekt
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Iva Erak, Robert Bodiš

Zgrada je smještena u suburbanom zapadnom dijelu Zagreba, u okolini pretežito individualne stambene izgradnje. Lokacija se nalazi na kosom terenu, omeđena ulicom s dvije duže strane te prilazima na dvije različite visinske razine. Unutar jednog volumena isprojektiran je niz od tri jedinice sa ukupno devet stanova.

U projektu se istražuje se tipologija stambene građevine karakteristične za zone stambene namjene. Prostornim planom određena je mogućnost gradnje slobodnostojeće, ugrađene i poluugrađene zgrade te se konceptualno istražuje oblikovni međuodnos ovih tipologija. Zgrada uključuje tri zasebna modula koje se oblikovno spajaju u jedan volumen i doživljavaju kao cjelina, a s obzirom da je svaki modul različit izbjegava se multiplikacija karakteristična za nizove.

Cjelovitost se postiže i zajedničkim tretmanom i kontinutetom fasadne ovojnice od vertikalnih drvenih lamela. Ovojnica je ujedno fasadna obloga i element zasjenjenja vanjskih terasa.

 

Zgrada tako interpretira različite stambene tipologije karakteristične za zagrebačke suburbije i testira mogućnosti objedinjvanja uličnog niza, urbane vile i manje stambene zgrade unutar jednog volumena. Novi monovolumen nalazi se heterogenom kontekstu postojeće izgradnje kojim dominira gusta izgradnja individualna izgradnja različitog mjerila. Uvlačenjem prizemlja omogućeni su dodatne vizure ali i dojam manje prostorne zagušenosti.

Oblikovanjem i materijalizacijom zgrada kuća je gotovo autonomna s obzirom na kontekst u kojoj se nalazi. Završna kontura je definirana letvicama koje prolaze ispred zidova, prozora i vertikalnih šupljina, odnosno atrija. Završna obloga letvicama istovremeno služi kao dosljedna formalizacija apstraktnog oblikovanja, ali ima i funkciju zaštite od osunčanja te stvaranja intimnog karaktera stanova.

S obzirom na smještaj na vrhu brda sa gornjih etaža otvaraju se različite vizure i pogledi prema gradu i Medvednici, što se potenciralo u projektiranju pojedinih stambneih jedinica pa tako stanovi na gornjim etažama imaju dnevne prostore smještene na višoj, a spavaće na nižoj. Istovremeno stanovima na razini prizemlja je omogućeno korištenje vanjskih prostora. Treba napomenuti da su svim stanovima osigurani raskošni vanjski prostori terasa.

Slični projekti - Stanovanje

Stan MM

Zagreb | 2016 | 65m2

Heinzelova

Zagreb | 2013 | 7420m2

Kuća GM

Zagreb | 2013 | 790m2

H2

Zagreb | 2012 | 15545m2