Veteranski centar Daruvar

Tipologija
Rehabilitacija
Lokacija
Daruvar
Godina
2015.
Veličina
7680 m2
Investitor
Ministarstvo branitelja
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Darija Turina, Robert Bodiš, Vilijam Petrović, Ana Osrečak
Download
factsheet

Zemljište predviđeno za izgradnju budućeg Veteranskog centra u Daruvaru smješteno je na mirnoj, šumom okruženoj lokaciji, koja je istovremeno blizu gradskog centra i svakodnevnih društvenih sadržaja. Važno je naglasiti da se u neposrednoj blizini lokacije nalaze zdravstvenorehabilitacijski, sportsko-rekreacijski i turistički sadržaji, što pruža komplementarnu programsku infrastrukturu i osigurava visok stupanj kvalitete skrbi u budućem Veteranskom centru. 

Postojeći usjek u kosini terena omeđen nasipom dio je osnovnog koncepta Centra. Zaravnati dio postao je baza za veliki programski zahtjev prizemlja, dok su sobe prstenasto raspoređene u dvije etaže.

Veteranski centar trebao bi poslužiti kao pokazni primjer nove tipologije kojom će se objediniti društveni i integrativni centar.

 

Trakasto postavljen konstruktivni sistem prizemlja omogućio je nizanje zajedničkih prostora i blagovaone u prostornu cjelinu koja omogućava adaptabilnost i  fleksibilno korištenje tih prostora. Projektirana krivulja prve i druge etaže položena je tako da zadovolji nekoliko kriterija: tangira postojeću šumu na parceli i oko nje, zatvara dio šume u sam atrij, hodnici postaju aktivni sudionici u zbivanjima na vanjskim zajedničkim sadržajima, te natkriva dio gospodarskog dvorišta i ulaznog trga.

 Prsten soba formira atrij na krovu prizemlja, gdje se ostvaruju svi potrebni zahtjevi za vanjskim prostorima korisnika Centra. Sobe su orijentirane prema krošnjama stabala, dok hodnici i teretana gledaju na atrij. Konveksni dijelovi krivulje dijele smještajni sklop u niz traktova. U ta proširenja smješteni su zajednički prostori – čajne kuhinje i praonice za korisnike, te prostori za spremačice.  

Sinergijski učinak planiranog povezivanja s već postojećim terapijsko-rekreacijskim sadržajima u neposrednoj blizini, omogućit će budućim korisnicima Veteranskog centra u Daruvaru široki opseg rehabilitacijsko-rekreacijskih usluga.

Slični projekti - Rehabilitacija