Škola i dječji vrtić Pazdigrad

Tipologija
Edukacija
Lokacija
Split
Godina
2008.
Veličina
7700 m2
Investitor
Grad Split
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Mladena Ahmetović, Dubravka Perica
Download
factsheet

Predviđena parcela za školu i vrtić izuzetno je zahtjevna zbog nepravilnog oblika, strmine terena, ali i zbog odnosa naspram postojećih i planiranih prometnica koje ju okružuju. Objekti škole i dječjeg vrtića projektirani su kao jedna cjelina i sa istim konceptualnim polazištima – niz lamela kaskadno prati nagib terena prema jugu, te su orijentirani na zajednički trg.

Oduzimanjem pojedinih dijelova terena formiraju se bogate javne vanjske površine i pristupni trg istovremeno omogućujući osvjetljenje dubokih prizemnih prostorija.

Školski trg nastao je urezivanjem u teren te je tako stvorena velika površina koja odmicanjem od prometnica stvara osjećaj sigurnosti i zaštićenosti. 

 

Ulaz sa glavnog trga natkriven je širokim trijemom te se osim ulaza u školu tu nalazi i pristup u sportsku dvoranu. Trodijelna sportska dvorana skrivena je ispod lamela škole, a osvijetljena je nadsvjetlima. Sustav paralelnih lamela škole i vrtića omogućuje optimalnu južnu orijentaciju, dok se nagib terena koristi kako bi se svim lamelama omogućio pogled. 

Istovremeno prema ulici i naselju nastaje dinamična igra volumena i paralelenih kontura koje projiciraju dinamiku topografije terena. 

Sve lamele su povezane sustavom horizontalnih komunikacija projektiranih kao blage rampe, a između njih je formiran zaštićen prostor za rad i igru. Sve jedinice vrtića kao i učionice imaju izravan izlazak na teren odnosno terase. Lamele su međusobno spojene središnjim glavnim koridorom, tzv. unutarnjom školskom ulicom na koju su povezane sve vertikalne komunukacije.

Slični projekti - Edukacija

Dječji vrtić Brezovica

Zagreb | 2020 | 2137m2

I. gimnazija Osijek

Osijek | 2018 | 7500m2

Dječji vrtić Stenjevec

Zagreb | 2018 | 2200m2

Ekonomska škola Vukovar

Vukovar | 2018 | 7500m2