SEECEL Centar za razvoj poduzetništva

Tipologija
Hibridno, Smještaj
Lokacija
Zagreb
Godina
2013.
Veličina
8900 m2
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Tamara Barešić, Marija Beg, Kristina Martinec, Goran Mraović
Download
factsheet

SEECEL (The South East European Centre for Entrepreneurial Learning) centar objedinjuje više sadržaja različitih namjena. Osnovna funkcija je upravna sa smještajnim kapacitetima i pratećim višenamjenskim prostorima za održavanje radionica, seminara, kongresa i sl. Prema organizacijskoj shemi SEECEL centar sastoji se od pet funkcionalnih cjelina: uredski dio, dio za razmjenu znanja, smještajni i ugostiteljski dio, servisni dio i garaža te vanjski prostori ‐ inovacijski park.

Važnost energetske učinkovitosti uvjetovala je zgradu koja maksimalno hvata južnu kvalitetnu orijentaciju, a izduženost objekta koristi racionalni koridorski sustav nizanja prostora i funkcionalnih grupa, te njihovo preklapanje na mjestima gdje se programski predviđaju specifične unutarnje veze. 

Konstruktivnim pomacima u pločama omogućena je direktna južna osvijetljenost unutarnjih komunikacijskih koridora na višim etažama ureda i hotela. Sadržajna neutralnost prostora i osnovne postavke slaganja volumena prilagođene energetskoj učinkovitosti omogućili su ispitivanje i istraživanje arhitektonske forme kao cjeline sastavljene od niza kubusa. Rezultat je izdužena dinamična forma koja je orijentirana sa svojom titrajućom pojavnosti prema gradskoj aveniji s južne strane.

Energetska učinkovitost ostvarena je multidisciplinarnim pristupom - prostorno arhitektonskim rješenjem, odabirom strojarskih sustava, fizike zgrade, odabirom tehnoloških riješenja kod fasadnih sustava, specifičnostima elektro instalacija i kontrole rasvjete u kombinaciji sa integriranim sustavom kontrole zaštite od sunca, korištenjem obnovljivih izvora energije i dr.

Okoliš SEECEL centra nadopunjen je Inovacijskim parkom koji upotpunjuje osnovnu namjenu centra tako što će se koristit kao mjesto vanjskog boravka i socijalizacije svih korisnika te u prezentacijske svrhe kao mjesto promicanja poduzetničkog i inovacijskog duha. Sastavni dio parka jest i natkriveni prolaz na južnom dijelu zgrade koji funkcionira kao zaštićeni prostor pogodan za dodatne aktivnosti, izložbe i događanja u parku.

Slični projekti - Hibridno/Smještaj

Prostor središta Trešnjevke

Zagreb | 2020 | 23800m2

Obrtnički centar Kajzerica

Zagreb | 2013 | 39000m2

Heinzelova

Zagreb | 2013 | 7420m2