Kuća FN

Tipologija
Stanovanje
Lokacija
Zagreb
Godina
2007.
Veličina
650 m2
Investitor
Zagorjegradnja d.o.o.
Status
izvedeno
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Dražen Banković, Saša Kalanj, Krešimir Tarnik
Fotograf
Robert Leš
Download
factsheet
  • 1/800 200.0 mm 5.6 400
  • 1/20 24.0 mm 10.0 100
  • 2 19.0 mm 11.0 100
  • 5 11.0
  • 5 70.0 mm 11.0 100
    NOP Studio comment
View more photos of our projects on Flickr

Kuća FN, Zagreb

Tekst: Maroje Mrduljaš

Kuća FN Ivana Galića u Mikulićima u Zagrebu primjer je stambene arhitekture koja na uspješan način objedinjuje teme zajedničkog stanovanja i obiteljske kuće. Ta osjetljiva tema jedna je od vodećih odrednica stanogradnje višeg standarda u predgrađima hrvatskih gradova, naročito u Zagrebu. Na žalost, većina gradnje objedinjene pod u stručnim krugovima već zloglasnim terminom „urbane vile“ ne nudi pravu arhitekturu, a da pri tome i bitno narušava morfologiju izgrađenog okoliša.

Ivan Galić je tom problemu pristupio racionalno, nastojeći zadovoljiti investicijske tržišne zahtjeve gradnje za nepoznatog korisnika, a da je pri tome kroz inventivnu koncepciju kuće ostvario visoku arhitektonsku, ali i stambenu kvalitetu.

Kuća se sastoji od 5 stambenih jedinica objedinjenih zajedničkim ulaznim prostorom. Jedna stambena jedinica se proteže kroz „lebdeće“ povišeno prizemlje zgrade, dok su druge tri jedinice nalaze u zasebnim mini-tornjevima visine dvije, odnosno tri etaže. Peta i najmanja stambena jedinica se nalazi ispod srednjeg tornja s kojim se može povezati u veću cjelinu.

Osnovna koncepcija stanova u tornjevima jest jednostavna: u nižoj, ulaznoj etaži je postavljen trakt sa spavaćim sobama i kupaonicama, dok su više etaže iskorištene za atraktivne, dvostrano orijentirane dnevne boravke sa kuhinjom i blagovaonicom slobodnog tlocrta. Frontalne strane stanova su potpuno ostakljene i iskorištavaju razmjerno povoljni smještaj na obronku brežuljka kako bi se ostvarili lijepi pogledi prema pitoresknoj okolici i Zagrebu. Svi stanovi imaju loggie ili prostrane terase pri čemu je zadržana njihova intimnost i zaštićenost od susjeda.

Arhitektonska koncepcija je utemeljena u nastojanju da se kroz što jednostavnija gradbena sredstva i prostorna rješenja postigne maksimalna stambena kvaliteta, dakle arhitekt se usmjerio na optimizaciju uloženog i dobivenog. Iz tog razloga su i detalji kuće jednostavni, a njena zanimljiva i dinamična kompozicija argumentirana je pragmatičnim rješenjima i odnosom prema topografiji. Pojavnost kuće je istovremeno jednostavna i specifična te u prigradski ambijent unosi urbani identitet. Gustoća izgrađenosti također više pripada gradskom nego ruralnom ambijentu, no Galić tom gustoćom uspijeva ovladati na prikladan način, formirajući sklop koji poštuje koridor ulice i javnog prostora s jedne strane, te prirodnu strminu i voćnjak s druge.

U konačnici, kuća FN pokazuje kako je unutar svih tehničkih, ekonomskih i urbanističkih datosti i ograničenja moguće postići i arhitektonsku i stambenu kvalitetu koja će biti i tržišno atraktivna. U tom smislu, Galić je na razini projektne metode ponudio model koji je u kritičkoj poziciji prema većini recentne gradnje u Hrvatskoj.

Kuća FN nagrađena je nagradama «Drago Galić» za najbolju stambenu građevinu u 2007 godini. Nacionalnom nagradom CEMEX 2008–1. nagrada za najbolju stambenu građevinu u Hrvatskoj, International Building Award CEMEX 2008–2. nagrada za najbolju stambenu građevinu u konkurenciji 30-ak država svijeta. Osim toga osvojila je i nacionalnu nominaciju za najvažniju europsku nagradu Mies van der Rohe award 2009. te nacionalnu nominaciju za nagradu Piranesi.
Read more texts on our project on our Medium page +

tekst arhitekta Dinka Peračića o kući FN u časopisu Oris

Zeko

 

Oris br.52

Slični projekti - Stanovanje

Kuća za odmor Lugarski Breg

Lugarski Breg, Dubravica | 2023 | 300m2

Market Centar - stambeno-poslovna zgrada

Zaprešić, Tržna ulica | 2023 | 4200m2

Projekt 6V

Zagreb, Šestinski vijenac | 2022 | 1200m2

Kuća za odmor Barat

Barat, Kanfanar | 2022 | 300m2