Kompleks URIHO

Tipologija
Javne zgrade, Sport
Lokacija
Zagreb
Godina
2008.
Veličina
30000 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
1. nagrada - arh.urb. natječaj
Autori
Ivan Galić
Suradnici
Ante Senjanović, Bojana Benić, Anja Mraković, Mladena Ahmetović, Dubravka Perica, Kristina Martinec, Goran Mraović
Download
factsheet[HR]

Ustanova za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem URIHO Zagreb postavila je vrlo dobre temelje za radnu afirmaciju i ostvaruje kvalitetne poslovne rezultate koji su tržišno potvrđeni. Lokacija budućeg kompleksa nalazi se na Kajzerici u Novom Zagrebu, na izduženoj parceli neposredno uz nasip pruge u području intenzivnog razvoja grada i smještaja niza institucija gradskog značaja.

Novi kompleks je razdvojen u dva osnovna arhitektonska sklopa s jasno odvojenim funkcijama: horizontalni potez postavljen paralelno uz prugu u pravcu sjever-jug sadrži proizvodne i uredske prostore te na sjevernom kraju završava višenamjenskom sportskom dvoranom, a drugi sklop čini izdvojeni objekt Doma za osobe s invaliditetom. Kompleks URIHO jedinstven je hibrid proizvodnih pogona, zdravstveno-rehabilitacijskih sadržaja te doma sa smještajem i drugim sadržajima.

Glavna karakteristika objekta URIHO su vanjske kosine koje bočno zatvaraju središnje prostore.

 

Kose stranice omogućuju korištenje krova kao šetnice s prostorima za boravak i sportske aktivnosti, što doprinosi činjenici da tako veliki objekt ne predstavlja barijeru u prostoru. Potez sa proizvodnim prostorima u najvećem djelu je razvijen kroz prizemlje čime su eliminirana stubišta. Osmišljen je kao svojevrsni zeleni nasip ili jako izduženi brežuljak i nema konvencionalnu fasadu nego su bočne strane oblikovane kao ozelenjeni pokos. 

Krov jednokatne baze je ozelenjena površina na kojoj se nalaze blokovi sa uredima koji se vežu na proizvodne sadržaje ili formiraju sklop sa upravom. Princip izmjene punog i praznog unutar „tepih strukture“ na sjeveru je zaključen sa rehabilitacijskim centrom. Na tom mjestu otvoren je prodor kroz potez čime je formiran trg na kojeg je priključena sportska dvorana ispod koje se nalazi upušteni interijerski javni prostor sa raznim zajedničkim sadržajima.

Dvorišta, aktivni krovovi, trg i park čine kompleks integralnim dijelom grada pri čemu se, u ovisnosti o potrebama i željama korisnika, prožimanje javnog prostora i vanjskih površina same građevine može regulirati od potpune otvorenosti do introvertiranijih režima korištenja.

Jedinstven prostor u Zagrebu:

Na krovu ćemo sagraditi pravu šetnicu!

 

Večernji list

Slični projekti - Javne zgrade/Sport

Sportska dvorana Račice

Račice, Vodice | 2020 | 2500m2

Bazen Dubrava

Zagreb | 2019 | 5000m2

Bazen Špansko Oranice

Zagreb | 2018 | 5300m2