Dječji vrtić Kutina

Tipologija
Edukacija
Lokacija
Kutina
Godina
2009.
Veličina
2600 m2
Investitor
Grad Kutina
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Download
factsheet

Kao polazište je uzeta velika parcela koja omogućuje slobodan tlocrt te korištenje pogodnosti blage kosine terena. Kružna veza unutarnjih komunikacija formira ograđeni poluatrij  povezan s ostalim vanjskim terenima čime se formiraju vanjski prostori različitih karaktera i stupnjeva zaštićenosti. 

Stupnjevano penjanje vrtića omogućuje pozicioniranje boravišnih jedinica na terenu, te iskoristivost kosog krova kao kontakt PVN-a sa otvorenim površinama prohodnog krova. Niska silueta, spiralno penjanje i ostakljena pročelja daju efekt gotovo paviljonskog uklapanja u postojeće zelene površine.

Blago zaobljeni, elipsasti tlocrt omogućuje više prostora povoljne južne orijentacije za prostore jaslica i vrtića, istovremeno gospodarstvo i prostori za djelatnike imaju istočnu orijentaciju dok su sjeverna i zapadna rezervirane za komunikacije. 

Jaslice su smještene u sjevernijem, višem dijelu te imaju orijentaciju na jug i direktni izlaz na teren preko natkrivenih terasa. S obzirom da gledaju na poluograđeni otvoreni prostor u sredini objekta, jasličke jedinice imaju vlastiti vanjski prostor za igru koji je povezan sa ostatkom otvorenih površina, ali istovremeno i vrlo zaštićen od ostatka parcele. Vrtić se nalazi na južnom perimetru u nivou prirodnog terena, a otvoreni tereni za igru pozicionirani su na južnom i zapadnom dijelu parcele, te su lako dostupni iz svih boravišnih jedinica. 

PVN se nalazi između jaslica i vrtića u neposrednoj blizini ulaza te zbog svog specifičnog položaja iznad vrtićke jedinice ima mogućnost izlaska na otvorenu terasu prohodnog krova. Kružna veza omogućuje preko blagih rampi da su sve prostorne cjeline maksimalno povezane istovremeno uz idealnu orijentaciju. Ostakljeni hodnici također pružaju dodatno osvjetljenje boravišnim jedinicama sa sjeverne strane.

Slični projekti - Edukacija

Dječji vrtić Brezovica

Zagreb | 2020 | 2137m2

I. gimnazija Osijek

Osijek | 2018 | 7500m2

Dječji vrtić Stenjevec

Zagreb | 2018 | 2200m2

Ekonomska škola Vukovar

Vukovar | 2018 | 7500m2