Crkva Špansko Oranice

Tipologija
Religija
Lokacija
Zagreb
Godina
2008.
Veličina
3000 m2
Investitor
Grad Zagreb
Status
natječajni rad
Autori
Ivan Galić
Download
factsheet

Projektom se težilo očuvati neprekinutost pješačkih tokova te uklopiti u novoizgrađeno naselje sa postojećim dominatnom urbanističkom matricom. Projekt je planiran u fazama, te bi se u prvoj etapi izgradile crkva s pratećim i pomoćnim sadržajima crkve, pastoralni centar i crkveni trg, a u drugoj etapi župni dvor i hostel.

Crkva zauzima povišeni položaj u odnosu na okolne pješačke površine čime se oslobađa prizemlje za pješaka i formira kvalitetna natkrivena zone crkvenog trga te pridonosi smanjivanju štetnih utjecaja blizine jakih prometnica. 

Hostel je formiran kao zapadna lamela sa pogledom na unutrašnjost naselja sa jedne strane i crkveni trg s druge strane, većim dijelom natkriva prostor trga i oslobađa maksimalno taj javni prostor i pješačke veze.

Prostorni elementi crkve formirani su koristeći svjetlo kao važan čimbenik artikulacije prostora i kreiranja akcenta.

 

Rezultat je naglašeno ekspresivna forma u doživljaju iz blizine dok urbanistički zadržava jasnu čitljivost i vezu sa obližnjim stambenim naseljem.

Zbog činjenice da su tri glavna volumena izdignuta od površine terena, crkveni trg dobiva kvalitetni natkriveni prostor, a na povišenom dijelu između lamela stvaraju se mali intimni dijelovi crkvenog trga koji funkcioniraju kao predprostori za sporedne ulaze u crkvu i omogućuju kratke vanjske veze između susjednih lamela. 

Slični projekti - Religija

Crkva Rijeka

Rijeka | 2012 | 4000m2